Porto Santo Golf
Med Folkeferie på golfferie til Porto Santo (Madeira)

Det meste af den information du kan finde om golfbanen på Porto Santo er fra rejseselskaberne. Der mangler lidt beskrivelse fra et mere upartisk perspektiv, så jeg vil her beskrive mine oplevelser på Porto Santo - natrutligvis med fokus på golfbanen. Det skal både handle om golfbanen, rejsen, rejseformen og også hvad man kan få tiden til at gå med på Porto Santo, når man ikke lige spiller golf. Jeg har nu besøgt øen tre gange, første gang i februar 2018, igen i februar 2019 og så igen i 2022 efter de fleste af Corona-restriktionerne var så godt som ophævet. Billederne er uden filter, oplevelserne og ikke mindst smagsindtrykket fra restauranterne ganske subjektive.

Når du har været igennem det hele, håber jeg at du har et bedre indtryk af, om det er noget for dig selv at tage en tur. Hvad angår prisen for en tur i februar, så er det altså meget billigt - og det kan måske godt skræmme. Men du kan komme af sted for noget der minder om 6.000 kr. i en uge - og det er med det meste inkluderet. Et spørgsmål jeg står tilbage med er, "hvordan kan det egentlig gøres så billigt?"

Porto Santo Golf

Dansk Golf - en hilsen fra det grønne

Første gang jeg blev opmærksom på rejsen var i en reklame i Dansk Golf i december måned tilbage i december 2017. Vejret er trist og golfsæsonen har været forbi i et par måneder, så det begynder jo at krible lidt for at komme ud på banen igen.

Selv de kedeligste artikler i Dansk Golf bliver læst og jeg faldt altså over annoncen om golfferie på Porto Santo. Folkeferie. Det lyder lidt som Dansk Folkeferie, der sikkert har fjernet "dansk" i navnet tilbage i 2005 for at undgå at blive slået i hartkorn med Dansk Folkeparti.

(Bor man i øvrigt i Jylland, har Primo Tours en lignende rejse.)

Hvor ligger Porto Santo?

Vejret på Porto Santo kan være forholdsvist blæsende, men sjældent med så meget regn. Om vinteren er det 17-19 grader om dagen. Om sommeren bliver det 23-25 grader om dagen, men jeg synes de lokale siger det føles noget varmere, men det skulle være på grund af den høje luftfugtighed.

Folkeferie er i øvrigt ejet af en fond, der udlodder 100 kr. for hver solgte rejse til at trængende familier kan komme på ferie i Helsingør.

Charterrejse - er det nu også sagen?

Jeg har aldrig været fan af charterrejser. Jeg vil helst selv have kontrol over det hele. På godt og ondt. Så Folkeferie havde aldrig været i mine overvejelser som rejsearrangør. Men muligheden for at spille golf i uge 7 for det der dengang var 5.000 kr. per person var alligevel svær at modstå. Inklusiv flyrejse, to personer i et dobbeltværelse. Endda inklusiv morgenmad. Og med fuld adgang til en 18 hullers golfbane med sommergreens. Der var selvfølgelig ikke inkluderet noget træning eller range-bolde, men stadigvæk. Det var svært ikke at teste.

Ligesom jeg selv spiller golf, spiller mine sønner på 14 og 17 år også golf. I denne sammenhæng skal det i øvrigt siges at man skal have under 36 i handicap for at spille på banen. Men man skal helst spille golf, for der er ærligt talt ikke så meget andet at lave på øen - om sommeren kan man selvfølgelig bade (og sikkert også om vinteren, hvis man er til den slags). Men vores formål var at spille golf. Hver dag. I en hel uge. Da vi var af sted i 2019 havde vi også fruen og lillebror med - de hyggede sig så med andre ting, mens vi spillede golf. Her valgte vi også at leje en bil (ca. 2.000 kr. for en uge), så vi bedre kunne komme rundt på øen og rundt til de forskellige restauranter.

Transport rundt på øen

Generelt er der busser som en del af pakken fra hotellet til golfbanen og tilbage igen. Restauranterne kører også gerne gæster frem og tilbage, og der er også masser af taxaer. I 2019 og igen i 2022 valgte jeg at leje en bil. Det er bare meget mere fleksibelt og lettere at komme frem og tilbage til golfbane, supermarked, restauranter og generelt rundt på øen. Det koster ca. 2.000 for de ca. 150km man kan nå at køre på en uge.

Hotel Vila Baleira Porto Santo

Hotel Vila Baleira er fint til prisen - dobbeltværelserne er rigeligt store, bestemt ikke som et dobbeltværelse i Rom. Da vi var der i 2022 var der kommet kedel og te på værelset - det havde vi ikke det første år. Nu havde vi jo også flottet os med en junior suite med havudsigt - og det gav lige lidt ekstra. Vi havde en 6'er suite (værelsenummer x06), hvor der er balkon med aftensol og balkon mod havet (syd). 7'er suiterne (værelsenummer x07) har morgensol og tilsvarende balkon med havudsigt mod syd, men altså ikke aftensol. Den opgradering var de ekstra penge værd.

Hotel Vila Baleira, Porto Santo

Dejlig løbetur langs stranden

Hvis man i øvrigt gerne vil have en løbetur, så kan man fra hotellet Vila Baleira løbe ned på spidsen af øen og løbe tilbage langs stranden. Det er en tur på godt 5km og virkelig en dejlig tur. Der er flere muligheder - løber du bare ned til spidsen mod vest og tager en ekstra tur om p-pladsen ved Colheta, har du 5k. En noget mere seværdig tur - og hård - er at løbe mod vest, op ad bakken mod Moreno, hvor du kan få 100-200 højdemeter på turen. Tre km ude vil du finde et ualmindeligt dejligt område med borde og bænke, grill-steder og skøn udsigt. En løbetur på 5 kilometer om morgenen er passende, når man også skal spille 18 huller om eftermiddagen.

5K løbetur fra Hotel Vila Baleira, Porto Santo

Hvad kan man få at spise på Porto Santo?

Man skal nok ikke tage til Porto Santo for at få en stor kulinarisk oplevelse - men hver sin smag. Men hvis du kender til det portugisiske køkken, vil du have en idé om, hvad du kan få. Generelt er de glade for kød, æg, skinke, kartofler og fisk. Så det er ikke unormalt at få en burger med både bøf og skinke, eller en burger med spejlæg - og også gerne en burger uden (burger)bolle. De er vældigt glade for grillspyd og her kan man få ret god kødkvalitet til ikke mange penge. Hvad angår priser kan man snildt slippe af sted med at spise for €50 for fire personer.

Om søndagen er der ikke så mange restauranter, der har åbent om aftenen. Men i hvert fald Sabores na Brasa (her kan man få spareribs) og Pena Agua (mest fisk). Der er to Pingo Doce supermarkeder på øen - det største har åbent til 22. Det lille ligger lige ved siden af en rimelig ok café, hvor man kan få noget billigt at spise. Noget der minder om €30 (for fire personer) for burger, pommes frites, sodavand eller øl. Der er nok omkring 50 spisesteder på øen, så der er en del at vælge imellem, selvom menuerne ikke virker så varierede - man kunne godt savne et ordentligt pizza/pasta-sted.

Burger hos Pastelaria + Sabor, Porto Santo

Lige ved siden af Vila Baleira hotellet ligger en restaurant/bar, hvor man også kan få noget at spise. Det er lidt mere portugisisk med omelet, retter med kødstykker i sovs og ganske gode parisertoast. Da det ligger tæt på hotellet, er der en del gæster fra hotellet - men det er nok svært at være nogen steder på Porto Santo uden at møde turister. I øvrigt er der ca. 5.000 fastboende på øen og om sommeren kan der være op til 20.000 turister oveni.

En anden god løsning, men lidt dyrere, er at spise i golfklubbens café, eller i golfklubbens restaurant. Der er god stemning og så er der busser til og fra hotellet flere gange om dagen. Det er også et af de få steder hvor man kan få en spaghetti cabonara og så fik vi den bedste Spumante Sangria her.

Burger hos Porto Santo Golfs café

Hvornår går bussen fra hotellet Vila Baleira til golfbanen?

Det varierer lidt fra uge til uge, hvornår bussen kører mellem hotellet og golfbanen. Generelt ser det ud til at der er bus til golfbanen ca. 7.30, 9.00, 10.30 og 12.00. Retur fra golfbanen til hotellet kører de kl. 13.30, 15.00, 17.00 og 18.30. Det er rart at vide lidt på forhånd, når man skal booke tider på golfbanen.

Første dag på Porto Santos golfbane

Vi starter i proshoppen, hvor man kan leje trolleys (€6), eltrolleys (€12), buggys (€45 - hvis man har booket i forvejen) og man kan købe træningsbolde til rangen (20 for €4, 40 for €6 - vi købte fri adgang til bolde i hele ugen for €35 per person). Man kunne ikke få eller købe baneguides, så jeg prøver at guide lidt her på siden. Men du kan se lidt information f.eks. scorekort her. Course rating og slope kan du se på konverteringstabellerne længere nede på siden.

Paradoksalt nok virker banen noget slidt og på samme tid nyligt anlagt - særligt ved søområderne. Infotavlerne ved teestederne er slidt og nogen steder er de helt væk. Der er dog planlagt et større arbejde på banen i 2022, så man kan håbe at der kommer nye tavler op. Samtidig står infotavlerne kun ved hvid tee - de kunne med fordel placeres mere centralt ved teestederne. Da vi ikke kunne købe en baneguide var det jo rart at kunne bruge infotavlerne.

Banen har nu et ret dejligt layout. 6 par 3 huller, 6 par 4 huller og 6 par 5 huller. I min verden ret perfekt variation, som tilgodeser de fleste spillere. Den folder sig virkelig ud på bag-9. Hul 10 (par 5) fra klubhuset over en sø, og efterfølgende endnu en sø man skal over for at nå green i to. Hul 11 er mit favorit hul, et ægte risk-reward par 4 med sø i venstre og green ca 235m fra gul tee. Hul 13 (par 3), hul 14 (par 4) og hul 15 (par 3) er nok nogle af banens mest populære og piktoreske, og her gør det ikke så meget med lidt ventetid, for udsigten er i ordets egentlige forstand bjergtagende. Det afsluttende hul 18 (par 5), hvor du skal have et rigtigt godt drive omkring 300m for at kunne nå green i to.

Porto Santo Golf, Udsigt fra hul 14 tee

Hvor ligger Porto Santo?

Porto Santo ligger ca 40 km nordøst for Madeira - ud for Marokkos kyst. Der er ca. 3.800 km og næsten 5 timer i fly fra København til Porto Santo.

Nogen synes ikke det er længe i et fly, men det synes jeg. 5 timer. Du kan nå at se Dum, Dummere 1, 2 og 3 og så har du stadig tid til at se Happy Gilmore udradere Shooter McGavin i Golfbanens Skræk. Det, og det faktum, at det ligger ude i Atlanterhavet, betyder så også at det nærmest aldrig er koldere end 15 grader og til gengæld sjældent mere end 26 grader om sommeren.

Hvor lang tid tager 18 huller på Porto Santo golfbanen?

Skærmbillede fra Endomondo, 18 huller Porto Santo GolfNår du spiller en af formiddagstiderne mellem 10.30 og 12.00 vil du normalt gå efter eller sammen med 4-bolde. Ofte går der 4-5 4-bolde ud efter hinanden, og det kan ikke forventes at blive lukket igennem. Vi gik sammen i en 2-bold, uden buggy, men med bærebags. Det er klart at det hjælper på tempoet, at mange i 4-boldene bruger buggy.

Der er ikke meget rough på banen, så det er muligt at have rimeligt hurtigt spil. Vi endte dog på vores første runde i et noget langsomt felt, hvor der ikke blev lukket igennem foran os, men på vores første runde skulle vi jo også se det hele og tage billeder, så vi fik tiden til at gå. Men vi endte med en gåtur på godt 12km og 4t38min. Ifølge Folkeferie anmoder de om at man spiller banen på 4t15min. Scorekortet siger max 4t30min.

I 2022 var vi fire af sted, så vi kunne selv gå i en firebold. Denne gang havde vi booket tider efter frokost, hvor de fleste allerede er ude på banen. Vi oplevede ikke noget ventetid af betydning og den store fordel viste sig at være, at vejret denne uge var noget bedre (mere sol og varmere) om eftermiddagen.

Konverteringstabeller

Det kan være lidt svært at finde konverteringstabller for golfbanen på Porto Santo. Rejseselskaberne vil i nogen tilfælde levere informationerne, men jeg har taget et billede af dem (kilde: Porto Santo Golfe), sidst vi var der. Så jeg beklager kvaliteten. Klik på billederne for en lidt større version.

Konverteringstabel, kvinder

Porto Santo Golf, konverteringstabel kvinder (blå og rød tee)

Konverteringstabel, mænd

Porto Santo Golf, konverteringstabel mænd (hvid, gul og rød tee)

Guide til hullerne på Porto Santo 18 hullers bane

Hul 1 (par 4)

Du kommer bedst fra tee på hul 4 med et drive ud over - eller imod - bunkeren i højre side af fairway. En slice sender dig over OB over hegnet i højre og et hook sender dig ned på fairway på hul 9.

Du skal igen i andetslaget skal du sigte højre om green - generelt skråner hele hullet mod venstre, så du skal sørge for at sigte højre.

Billede fra tee-stedet, hul 1, Porto Santo Golf

Hul 2 (par 4)

Som på hul 1 kommer du bedst af sted ved at sætte dit drive i højre side af fairway. Green på hul to ligger noget hævet i forhold til fairway og som på hul 1 er det en god idé at sigte højre om green.

Billede fra tee-stedet, hul 2, Porto Santo Golf

Hul 3 (par 5)

På hul 3 skal du bare midt i fairway - et slice vil sende dig OB over hegnet. Slår du over 250m i drivet skal du være opmærksom på at hegnet i højre går indad, så et slag, der kan se ok ud, kan risikere at ende over hegnet. Med et godt drive er der en god mulighed for at nå green i to - eventuelt kan man spille højre om søen i andetslaget og få et kortere chip mod pinden, end hvis du laver et layup.

Billede fra tee-stedet, hul 3, Porto Santo Golf

Hul 4 (par 4)

Hul 4 er banens sværeste hul, selvom det ikke ser så svært ud. Et godt designet risc-reward hul, hvor du gerne skal kunne kontrollere et venstrekurvet drive, så du får bolden i fairway og den triller ned ad bakken. Både til venstre og til højre for fairway er der skrænter ned, hvor du ofte ikke vil have et slag mod green.

Billede fra tee-stedet, hul 4, Porto Santo Golf

Hul 5 (par 3)

Første par 3 hul på banen på ca. 140m, men med vand både til venstre for teestedet og foran green. Hvis du vil på den sikre side af vandet risikerer du at ende i et buskads til venstre for green.

Billede fra tee-stedet, hul 5, Porto Santo Golf

Hul 6 (par 5)

Hul 6 er til gengæld for-9's letteste hul - det kan jo så diskuteres. Et langt hul som er let at gå til, så længe du kommer langt og lige fra teestedet - gerne ud over højre kant af bunkeren i venstre side af fairway. Med et slice risikerer du at ryge ned ad skrænten til højre - eller endnu være OB over hegnet.

Billede fra tee-stedet, hul 6, Porto Santo Golf

Hul 7 (par 3)

Hul 7 er et langt (ca. 180m) par 3 hul, hvor det kan være svært at få bolden på green i første slag. Generelt ligger greens på banen hævet, hvilket, samtidig med at fairway-græsset tager godt imod bolden, gør, at hvis man lander ind i bakken før green, vil bolden dø og ikke ikke helt op. Samtidig er greens generelt i god stand, så hvis man lander for fladt ind på green, vil den rulle af.

Billede fra tee-stedet, hul 7, Porto Santo Golf

Hul 8 (par 5)

Hul 8 er vel et af banens mere kedelige huller, men det betyder ikke, at man ikke kan komme i problemer. Et langt, lige - men også forholdsvist smalt hul, hvor det mest af alt gælder om at slå bolden lige (og gerne langt).

Billede fra tee-stedet, hul 8, Porto Santo Golf

Hul 9 (par 3)

Hul 9 er et ret enkelt, lige par 3 hul, der ikke bør give de store problemer.

Billede fra hul 9 infotavle, Porto Santo Golf

Hul 10 (par 5)

Med de første 9 huller vel overstået, kan du endelig tage hul på bag-9. Her starter oplevelsen af Porto Santos golfbane for alvor. Et godt drive sender dig ud over vandet i fairway - du skal gerne ud på 260 meter for at have et godt slag mod green, men pas på din bold ikke triller i åen ved broen. En slice og bolden er i vandet.

Billede fra tee-stedet, hul 10, Porto Santo Golf

Hul 11 (par 4)

Hul 11 er mit klare favorithut på banen. Et kort par 4 hul, der kan drives, men med risiko for at slå den i vandet med et hook eller hvis bolden ikke når green. Sæt bolden højre om green - det skråner meget ned mod venstre, så selv hvis bolden er forholdsvist langt i højre, kan du være heldig at bolden triller ned på green.

Billede fra tee-stedet, hul 11, Porto Santo Golf

Hul 12 (par 5)

På hul 12 er der ikke så mange steder at tabe bolden. Drivet skal sættes lidt i venstre side af fairway - en slice vil sende dig ned ad skrænten mod vandet på hul 11. I andetslaget skal du være opmærksom på bunkerne ca. 100m før green. Greenområdet er igen beskyttet af bunkers kort af green.

Billede fra tee-stedet, hul 12, Porto Santo Golf

Hul 13 (par 3)

Hul 13 er formentlig banens signaturhul - i hvert fald, hvis man spiller fra hvid tee. Fra rød og gul tee får man ikke helt samme oplevelse. Generelt skal man ikke slå bolden for meget til højre, så ender den i Atlanterhavet og typisk vil der være modvind, så man risikerer lidt at presse slaget.

Billede fra hvid tee, hul 13, Porto Santo Golf

Er der trafik foran dig, så tag 3 minutters pause og nyd udsigten. Når du er på green har du udsigt over atlanterhavet både mod syd og mod nord.

Hul 14 (par 4)

Afhængigt af vinden, kan du slå fra tee-stedet direkte mod green (280m), men vær opmærksom på de hvide pæle. Hvis du ikke slår så langt, må du spille ned i dog leg'et mod bunkerne. Når du er i dog leg'et skal du sigte dit andetslag mod venstre side af green.

Billede fra tee-stedet, hul 14, Porto Santo Golf

Hul 15 (par 3)

Hul 15 er et kort par 3 hul på 110m. Fra tee ser green ikke særlig stor ud, og umiddelbart før green er der en kløft, hvor du ikke kan gå ned og hente eller spille din bold. Du skal helst carry hele vejen til flaget. Hullet er bestemt et spændende bekendtskab, selvom du risikerer at gå derfra med en netto dobbelt-bogey. Vælg gerne et jern mere, så du er sikker på at komme over kløften.

Billede fra tee-stedet, hul 15, Porto Santo Golf

Hul 16 (par 4)

Så er det ved at være tid til at vende næsen ind mod klubhuset. Strafområde i højre vil tage imod en slice. Vær opmærksom på at du i andetslaget driving rangens hvide pæle til højre, bag green.

Billede fra tee-stedet, hul 16, Porto Santo Golf

Hul 17 (par 3)

Hul 17 er et forholdsvist langt par 3 hul, hvor man ikke vil slå den over green og helst heller ikke tabe bolden i venstre. Til venstre er der en jordbunke og bag den et strafområde, som du helst ikke vil lande i.

Hul 18 (par 5)

Sidste hul er et rigtigt fint afslutningshul. Hvis du kan carry din driver 220m+ vil du kunne få bolden ud over første bakke, og være heldig at nå over 300 meter med en mulighed for at gå efter green i to. Men de fleste vil spille layup i andetslaget. Vær opmærksom på at det går meget ned ad bakke, så du skal nok gå 2 eller 3 jern op i forhold til din afstand til søen. Og så skal du holde øje med din bold - der er nogle fulge omkring klubhuset, der godt kan lide at stjæle dem, når de lander! En fin afslutning på en golfrunde, hvis du spiller hullet med omtanke.

Billede fra tee-stedet, hul 2, Porto Santo Golf

Portugal Golf Islands giver dig her en droneflyvning over alle hullerne.

Er Porto Santos golfbane juniorvenlig?

I 2022 så jeg nogle flere juniorer på golfbanen end jeg gjorde første gang i 2019. Det er intet problem at have dem med, men mange er der stadig ikke.

Både rejsearrangør og rejsemål har en noget ældre målgruppe, men ud over det er det fint.

Golf på Porto Santo - komplet guide. - opdateret 2023-10-30